Wedstrijden

De Gouden Treffer – 25M1P.

Op 01 maart j.l. vond de regiowedstrijd 25m1p plaats in de “Schutterhome” van De Gouden Treffer te Ruurlo. Dit was tevens de laatste wedstrijd van de Regio 104 ( Noord/Oost Nederland). De eerste regiowedstrijd was in Haaksbergen en verder 2x in Lichtenvoorde en 2x in Ruurlo.

Voor wie niet precies weet wat 25M1P in de boogsport betekent!

Erg eenvoudig, 1 pijl schieten op 25 meter. Daarna wordt van een iedere schutter de punten geteld van zijn score. In totaal wordt er in één hull of heul ( zo wordt in de boogsport een serie genoemd) 25 maal geschoten met vooraf 5 proefpijlen. Hierin heeft de boogschutter de mogelijkheid om zich ‘in’ te schieten en/of andere instellingen van zijn boog etc. te verrichten.

In de Regio 104 worden 2 van deze hulls geschoten per wedstrijd. Enkele andere Regio’s, met name in het zuiden, wordt meestal maar 1 hull geschoten per wedstrijd.

Om kans te maken op een uitnodiging voor de Rayonkampioenschappen individueel, dient men minimaal 6 hulls te hebben geschoten. (Voor teams, die bestaan uit minimaal 4 schutters, moet men zelfs 7 hulls hebben geschoten. Per schutter 7 hulls wel te verstaan.)

Zowel de Regio-, Rayon- en Landskampioenschappen bestaan uit verschillende klassen. Deze lopen van de zesde klasse tot de eerste klasse (en voor teams tot de ere klasse.) Al deze klassen zijn weer onderverdeeld in het type boog. Zo kennen we o.a. de recurve-, compound- en barebowklasse.

Van elke klasse worden de beste 24 schutters na de Regiowedstrijden uitgenodigd voor deelname aan de Rayonwedstrijden. Daarna plaatsen, ook weer in klasse, de beste 20 schutters van alle Rayondistricten zich voor de Nederlandse Bondskampioenschappen.

Zoals hierboven al vermeld, werd op 01 maart j.l. de regiowedstrijd 25m1p in Ruurlo geschoten. De wedstrijd begon om 13.00 uur. Helaas is deze discipline niet zo bekend, alhoewel hij al zeer lang bestaat, en eveneens niet zo geliefd als de indoor 18m. De meeste schutters hebben moeite dat er maar één pijl wordt geschoten en dan weer tellen. Men vind dit wat te lang duren, maar gelukkig zijn er wel schutters die de 25m1p graag schieten en ondanks dat iedere schutter het beste uit zich wil halen heerste er een heel ontspannen en goede sfeer in deze wedstrijd te Ruurlo. Na de 1ste hull volgde er een pauze van zo’n 20/25 minuten voor men zich gereed maakte voor de 2de hull. Opnieuw moet men dan de concentratie weer vinden voor 25 wedstrijdpijlen en nu zelf zonder voorafgaand aan proefpijlen. De meeste schutters wisten dit goed te bewerken en scoorden in de 2de hulls beter dan in de 1ste of zaten heel dicht tegen aan.

Rond 15.20 uur was deze wedstrijd 25m1p beëindigd en na nog wat nagepraat over het verloop gingen de meeste schutters tevreden naar huis.

Hopelijk zal het geheel van de 25m1p volgend jaar weer zijn verloop krijgen en kunnen we rekenen op nog veel meer deelname aan deze mooie discipline. Dan zal de eerste wedstrijd weer plaats vinden rond de derde week van januari 2021.

Bijgaand enkele opnamen van deze regiowedstrijd 25m1p te Ruurlo.

Wilgert ter Beek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.