Handboogsport


Handboogsport of het in de volksmond geheten
‘pijl en boog schieten’, in Ruurlo.

Sinds februari 1979 kan men deze fantastische sport in Ruurlo bij ‘DE GOUDEN TREFFER’ onder deskundige begeleiding beoefenen.

logo_dgt

Bekijk hier de Handboog instructies

Een stukje historie:
In het algemeen wordt aangenomen dat het handboogschieten zo’n 70.000 jaar geleden voor het eerst werd beoefend. Dit blijkt ondermeer uit archeologische vondsten in Europa het Verre en Nabije Oosten. Men heeft ondermeer in Spanje rotstekeningen van jachttaferelen, in Duitsland en Scandinavië andere overblijfselen van bogen ontdekt.
Het is uiteraard niet zo belangrijk om vast te stellen op welk tijdstip de mens is begonnen met boogschieten. Veel interessanter is de vaststelling dat de pijl en boog tot de belangrijkste wapens zijn geworden in de strijd van de mens om zijn plaats in zijn omgeving.
Dank zij de boog kon de mens de meerdere worden van de dieren, en vanuit een betrekkelijke veiligheid zich verdedigen en van voedsel voorzien.
Hoewel pijl en boog oorspronkelijk werden gebruikt als jachtwapen, kreeg men al gauw door dat de pijl en boog als oorlogswapen onmisbaar zou blijken te zijn.
De eerst bogen werden oorspronkelijk vervaardigd uit één stuk hout, dat in het midden het dikste was en naar de uiteinden dun toeliep deze bogen waren vrij lang. De oorlogsbogen daar in tegen waren kort van model, omdat ze door de krijgers vanuit een krijgswagen en van op een paardenrug werden afgeschoten. Deze waren meestal gemaakt van horens van antilopen, buffels en geiten, walvisbeen dat een uitzonderlijke veerkracht heeft werd eveneens gebruikt. Om de pijl de gewenste uitwerking te kunnen geven moest de trekkracht van de boog zeer groot zijn, een boog met een trekkracht van 100 pond was vrij normaal. Omdat de trekkracht groot was, was de afstand die een pijl overbrugde ook zeer groot.

Het is bekend dat in 1798 het Sultan Selim de derde (met een Turkse boog) een afstand van 890 meter heeft geschoten. Toen in de twaalfde eeuw de kruisboog in Europa zijn intrede deed, kon deze de handboog niet van zijn plaats verdringen.
De explosieve kracht, dracht + trefkans van de pijl van de handboog is veel groter, en het spannen van de pees veel eenvoudiger.
Toen de handvuurwapens meer algemeen werden verdween na de kruisboog de handboog van het slagveld.

 

DE ONTWIKKELING VAN DE HANDBOOG-SPORT EN HET SPORTMATERIAAL.
Vanaf het tijdstip dat het vuurwapen zijn intrede deed werd het schieten met de hand en kruisboog een wedstrijdsport, opdat moment werd het een aangelegenheid voor de Schuttersgilden. Deze kwamen vooral in de 16 eeuw tot grote bloei. In de late Middeleeuwen ontstonden ook op het platteland die de sport gingen beoefenen. Na een vervalperiode in de achttiende eeuw werden na de eerste wereldoorlog talrijke oude gilden opnieuw opgericht.
Het handboogschieten als moderne wedstrijdsport ontwikkelde zich voor het eerst sterk in Engeland, tegen het einde van de achttiende eeuw werden daar al wedstrijden georganiseerd. Nu is het zo dat er enige honderdduizenden sportschutters verdeeld over ± 60 landen, aangesloten zijn bij de overkoepelende organisatie FITA (Fédération Internationale de Tir à ’Arc).
Dat deze sport de laatste tijd steeds meer in de belangstelling is komen te staan blijkt ondermeer uit het feit, dat de handboogsport sinds 1920, in 1972 op de Olympische Spelen van Munchen weer een Olympischesport werd.
Tot de tweede wereldoorlog werd er vooral geschoten met de Engelse Longbow, die is gemaakt van ahorn of van elzenhout. De lengte van deze boog is ongeveer twee meter.
De huidige bogen zijn de Recurve en de Compoundboog.

Het kenmerk van de Recurveboog is dat er één pees tussen de toppen van de boogarmen zit, verder bestaat de boog uit drie stukken middenstuk en de twee werparmen. De armen bestaan uit dunne latjes op elkaar gelijmd met daar tussen carbon of glasfiber, het middenstuk is gemaakt van een metaallegering.
De recurveboog gaat naarmate je hem uittrekt steeds zwaarder trekken.
De compoundboog is korter, het kenmerk van deze boog is dat hij meerdere pezen(kabels) heeft en in de top zit meestal een excentrisch wiel.
Deze boog trekt eerst zwaar, en gaat hoe verder je hem uittrekt steeds lichter trekken.
Tegelijk met de ontwikkeling van de sport vond er een materiaalontwikkeling plaats, daardoor veranderde de techniek van de sporter met als doel, om de grootst mogelijke prestatie te kunnen leveren.
Buitenstaanders die de ontwikkeling in de sport niet volgen kijken hun ogen uit als ze het moderne materiaal zien. Grote met de meest fascinerende kleuren bogen, met allerlei sprieten naar voren en schuin naar achter stekend. Deze sprieten stabiliseren de boog. Stabilatoren dempen de trillingen die ontstaan in de boog, bij het lossen van een gespannen boog. Je zou gaan denken dat de Handboogsport een krachtsport is, niets is minder waar.
Daarom is het zo’n aantrekkelijke sport voor jong en oud, man of vrouw, valide of invalide om deze sport te beoefenen, het is een individuele sport. Door het individuele karakter in deze sport kan dus iedereen tussen de 10 en 80 jaar de sport beoefenen. De sporter achter de boog is alleen verantwoordelijk voor zijn of haar prestatie. Handboogsport eist een constante concentratie en een goede techniek. In elke vereniging zal het zo zijn dat de grootste groep bestaat uit recreant of breedtesporters, ook deze schutters krijgen elke keer een kick bij een goed gericht schot.
De kleine groep topsporter, en de wat grotere groep die dit ook wil bereiken, komen dezelfde problemen tegen als andere toppers in hun individuele sport.

Wil men aan de top blijven dan betekend dit een intens leven voor je sport.
Hard (conditie en kracht) trainen, veel reizen, en goed met spanningen om kunnen gaan.
Want hier gaat het alleen om de prestatie.
Op recreatief gebied zij er veel wedstrijden, die meestal in clubverband bezocht worden. Tijdens deze gezellige wedstrijden kan men zich meten met zijn mede sporter.
Voor de topsporter ligt dit vanzelf sprekend anders deze stellen andere eisen en daaraan wordt door de NHB tegemoet gekomen.
De wedstrijdvormen blijven voor beide categorieën van de sporters hetzelfde.
Bij het doel schieten zijn er het hele jaar wedstrijden, in de winter zijn er de indoorwedstrijden de afstanden hier zijn 25 en 18 meter.
Het outdoor seizoen loopt vanaf april tot september, hier zijn de afstanden 90, 70, 50 en 30 meter, de junioren en dames schieten maximaal 70 meter. Bij het veldschieten groeit het aantal deelnemers gestaag. Bij deze wedstrijden loopt men in een groepje naar de doelen, de afstand varieert hier sterk. De maximum afstand is hier 65 meter. De doelen hier staan meestal in een heuvelachtig en bebost terrein, het in het open veld zijn trekt hier de sporters erg aan.
Nu nog een eigen boog kopen hoe, waar en met wie wij willen u hier het volgende advies mee geven.
Omdat er bij het kopen van een eigen boog veel factoren een rol spelen, willen wij u aanraden dit te gaan doen met iemand die kennis van zaken heeft. Want ieder gevorderde sporter hunkert toch naar zijn/haar eigen materiaal. Voor ± € 350.00 kunt u een complete materiaalset kopen, voor kinderen ligt dit ± € 100.00 lager. Maar waarom nieuw kopen wanneer tweedehands materiaal ook prima voldoet, elke handelaar heeft tweedehands materiaal in zijn winkel. Bij enkele handelaren bestaat de mogelijkheid om materiaal te huren, zo kunt u natuurlijk wel exact uit testen wat bij u past.

 Denkt U dat deze sport een uitdaging is, schroom niet en kom een kijkje nemen in onze boogschiethal om kennis te maken met deze oude tak van sport.

 

Hier kan men onder begeleiding van andere schutters (schutsters) met handboogmaterialen van de vereniging schieten zolang men zelf wil, of dat men denkt nu wil ik toch graag een eigen boog aanschaffen. Hierbij is binnen de vereniging voldoende kennis om U hier in te begeleiden.

 

 Voor meer informatie kan u ook contact opnemen met;
Dhr Th.G.W. Kasteel                     tel.: 0573-452128
Dhr H.J. Arentsen                          tel.: 0573-451006