Tuning

Behandelde onderwerpen
1. Werparmen centrering
2. De brace Hoogte
3. Statische tiller afstelling
4. Nokpunt (Nocking point)
5. Pijlcentrering

Voorwoord

Vaak wordt gedacht dat een bepaalde boog leidt tot bepaalde af- of instellingen maar dat is niet juist.

Een handboog wordt “bedient” door een schutter en zo is de schutter net zo belangrijk als de boog, immers de samenwerking tussen boog en schutter moet er voor zorgen dat de pijlen steeds op de zelfde plek in het doel terecht komen. Dit betekend overigens niet dat er niets te zeggen valt over het af- of instellen van een recurve boog, in tegendeel daar gaat dit artikel over. In dit artikel laten we dus de techniek van het schieten (de menselijke factor) buiten beschouwing.

Opmerking

Het is niet de bedoeling om tot “vaste” waarden voor de in-, of afstelling van een boog te komen, het gaat in dit artikel om de techniek of methode hoe je tot een zo optimaal mogelijke instelling van de boog kan komen die voor elke individuele schutter dus anders zal zijn. Die “vaste” waarden moet de schutter zelf zien te vinden gedurende zijn training, in samenspraak met team-, of clubgenoten of met de trainer.

Er zijn vele mogelijkheden om moderne bogen zo optimaal mogelijk af te stellen en juist dat kan een valkuil zijn voor de beginnende en de gevorderde schutter. Het onoordeelkundig geschroef en gedraai aan schroefjes, moertjes en imbus-bouten leidt niet altijd (meestal niet) tot een goed afgestelde boog. Een goed afgestelde boog zal de schutter in staat stellen om op een mindere dag toch nog goed weg te komen. Een goed afgestelde boog zal “vergeven” in plaats van “afstraffen”.

Alhoewel de afstelling van een boog iets persoonlijks is, is het toch raadzaam om de richtlijnen of aanbevelingen, die in de handleiding van de boog staan, zo nauwkeurig mogelijk op te volgen.

Tip:

  • Noteer afstellingen zodat er altijd op de oude afstelling kan worden terug gevallen.
  • Verander NOOIT meerdere factoren tegelijk, veel afstellingen hebben invloed op elkaar.

Over welke boog hebben we het eigenlijk?

Er zijn een paar opties zoals;

  • Barebow Figuur 1, Recurve als Barebow
  • Recurve Figuur 5. Recurve boog
  • Compound Figuur 2. Compound boog
  • Longbow Figuur 3. Longbow
  • Kruisboog Figuur 4. Kruisboog

De barebow en recurve zijn beide gebaseerd op hetzelfde basisontwerp. Ze hebben allebei een middenstuk (riser) en een paar teruggebogen werparmen (Limbs), maar wat hen onderscheidt zijn de accessoires die je kunt gebruiken en de stijl van schieten.

Dat is een recurveboog opgezet om er barebow mee te schieten.

Figuur 1, Recurve als Barebow Een barebow heeft geen vizier (sight) en ook geen stabilisatoren.

Figuur 1, Recurve als Barebow

Figuur 2. Compound boog

Figuur 3. Longbow

Figuur 4. Kruisboog

Figuur 5. Recurve boog

Het schieten met een barebow of longbow is meer ’traditioneel’.

Het belangrijkste voordeel is minder bewegende delen, gemakkelijker te “tunen” en te onderhouden.

Het grootste nadeel is het te trekken gewicht. De volledige kracht van de boog moet door de vingers worden vastgehouden, er zal dus meer krachttraining nodig zijn om het trekgewicht te controleren.

Het schieten met een Compound Bow is ‘moderner’.

Het belangrijkste voordeel is de “let-off” bij volledige treklengte, die het gebruik van een sterkere boog met minder inspanning bij volledige treklengte mogelijk maakt en het gebruik van een mechanische “trigger”.

Het belangrijkste nadeel is meer bewegende delen om te monteren, moeilijker te “tunen” en te onderhouden.

Er zijn twee belangrijke factoren die de keuze voor een boog bepalen n.l.:

1. treklengte
2. trekgewicht

De treklengte wordt gemeten vanaf de binnenzijde van de nok tot aan de voorkant

van de riser op volle treklengte. De treklengte voor een Compound Bow wordt op een vergelijkbare manier bepaald, de enige afwijking is dat er wordt gemeten vanaf de “centre of the valley” op volle treklengte.

Het trekgewicht voor een Recurve Boog wordt meestal aangegeven op de onderste “Limb” of lat, op een standaard treklengte van 28 inch (711 mm). Als je treklengte meer is dan 28 inch, voeg dan 2 á 3 pond toe per inch, indien minder, trek dan 2 á 3 pond af per inch.

Het trekgewicht dat u kiest, moet comfortabel aanvoelen op volle treklengte.

Vergeet niet dat u de boog ten minste 90 keer moet uittrekken gedurende een wedstrijd.

Trekgewicht van Compound  Boog wordt meestal op de onderste lat vermeld met het minimale en maximale gewicht, (meestal 15 pond bereik), en de treklengte (die instelbaar is tussen één inch langer of korter).

Vergeet niet dat je misschien in staat ben om de boog op volle treklengte comfortabel vast te houden, maar je moet ook in staat zijn de boog door zijn volle piek gewicht te trekken.

De keuze met welke boog je wil schieten is aan jou.

Ik stel voor dat je alle typen bogen probeert, indien mogelijk, alvorens een beslissing te nemen.

Hier gaan we verder met de recurve boog.

Volgende pagina.