Statische tiller afstelling

Figuur 7. Statische tiller

Doordat het handvat op de middenstuk (riser) niet samenvalt met het middelpunt van de boog moet er een verschil zijn in spanning in de bovenste werparm (top limb) en onderste werparm (bottom limb). Die verschilspanning ontstaat door een verschil in afstand ten opzichte van de pees (string). Dit verschil in afstand wordt “tiller” genoemd (T).

Omdat er gemeten wordt ten opzichte van de string is het van cruciaal belang dat eerst de brace hoogte wordt ingesteld. Zie De brace Hoogte

De statische tiller kan eenvoudig met een peeshaak worden gemeten en is het verschil in afstand tussen de bovenste werparm (top limb) tot de pees (A) en de onderste werparm (bottom limb) tot de pees (string) (B).

De statische tiller is een afstandsverschil om de basisafstelling van de boog te controleren.

De meeste boogfabrikanten geven een tiller verschil van 3mm tot 6mm aan.
De statische tiller is van belang voor de stabiliteit van de riser tijdens de pijllancering.

Tijdens het lossen van de pijl is het belangrijk dat de riser zo stabiel mogelijk blijft.

Het middenstuk kan gezien worden als lanceerplatform dat het langst contact heeft met de pijl. Om een indruk van de stabiliteit te krijgen kan men de volgende procedure te volgen. Ga op 10 meter afstand staan terwijl men richt op een 40 cm blazoen. Richt de korrel op het geel en trek erg langzaam de boog uit naar het ankerpunt zonder de trekhand omhoog of naar beneden trekken. Langzaam uittrekken is het devies anders kan men niet(s) waarnemen. Indien de korrel omhoog beweegt tijdens het uittrekken moet de afstand onderste werparm en de pees verlaag worden (draai de onderste werparm omhoog in poundage of verlaag de bovenste werparm in poundage). Wanneer de korrel naar beneden beweegt moet de afstand de onderste werparm en pees verhoogd worden. Indien de korrel na genoeg stil blijft staan is de statische tillering goed.

Uit voorafgaande blijkt dat tillering vooral invloed uitoefent op de hoek waaronder het middenstuk zijn postitie t.o.v. de werparmen inneemt. Ook heeft dit gevolgen op het drukpunt van de hand in de greep en dus op de dynamiek van de boog. Dit betekent dat e.e.a. ook invloed heeft op de nokpunt hoogte!

Volgende pagina